2015/08/22

Pad Thai idealny - prosty i sprawdzony przepis na przywołanie wakacji!


Pad Thai to król tajskiego street foodu. Jedno z dań, z którymi kojarzona jest na świecie kuchnia tajska. To dość zabawne, bo sami Tajowie wcale nie sięgają po niego zbyt często. Dla mnie to jeden z podstawowych, wakacyjnych smaków.

Choć jego przygotowanie na gorącym woku trwa tylko kilka minut i może się wydawać proste, trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Pad Thaia łatwo zepsuć. Po pierwsze: smak. Prawdziwy Pad Thai jest lekko kwaśny, a jednocześnie słodki i słony. Po drugie: makaron. Nie może być zbyt miękki, musi lekko chłonąć sos, ale nie może być zbyt lepki. Całość nie może być zbyt tłusta. Po trzecie: składniki. Muszą być świeże, a półprodukty świeżo przygotowane, choć to akurat w gotowaniu zasada najmniej oryginalna ;).


Ten przepis opracowałem po kursie gotowania w Bangkoku i póki co okazał się najlepszy - najbardziej przypomina mi Pad Thaia z ulicznej garkuchni. Więc woki w dłoń!

SKŁADNIKI (2 średnie lub 1 duża porcja)

  • 100 g suchego makaronu ryżowego (wstążki, użyłem takich) - przygotuj go zgodnie z instrukcją, skracając czas moczenia o co najmniej minutę (będziesz go jeszcze smażył)
  • 6 krewetek średniej wielkości - oczyść je, zostawiając tylko ogonek
  • ok. 80g tofu pokrojonego w kostkę 
  • 1 jajko 
  • garść świeżych kiełków fasoli 
  • mała garść szczypiorku lub zielonej cebulki - pokrojone w 3 cm kawałki
  • 1 duży ząbek czosnku (zmiażdżony) 
  • 1 łyżka cukru palmowego (lub brązowego)
  • 2 łyżeczki sosu rybnego (ja użyłem House of Asia)
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca - możesz przygotować ją sam z suszonych owoców tamaryndowca (które namaczamy, wygniatamy jak ciasto i odcedzamy), użyć gotowej albo w ostateczności zastąpić octem ryżowym
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia (oliwa z oliwek i olej sezamowy NIE NADAJĄ SIĘ)
  • 1-2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonej, suszonej papryczki chilli (płatki)
  • limonka

UWAGA: Pad Thai’a smażymy bardzo krótko na gorącym woku, więc ważna jest sprawność: wszystkie składniki przygotuj wcześniej i trzymaj pod ręką.

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej olej na woku i dodaj czosnek. Podsmaż krótko, aby uwolnił aromat.
  2. Dodaj krewetki, tofu, kiełki i szczypiorek (zieloną cebulkę). Smaż krótko, mieszając, aż krewetki zróżowieją (jeśli kupiłeś krewetki różowe, tylko krótko je podgrzej).
  3. Wbij do woka jajko i szybko mieszaj, aż się zetnie.
  4. Dodaj makaron i przyprawy: sos rybny, cukier palmowy, połowę orzeszków ziemnych, połowę suszonego chilli i pastę z tamaryndowca. Skrop łyżką wody i smaż, cały czas mieszając, aż makaron zmięknie i równo pokryje się składnikami.
  5. Podawaj z orzeszkami ziemnymi, suszonym chilli i koniecznie kawałkiem limonki - Pad Thai skropiony jej sokiem uwalnia dużo więcej smaku. Smacznego!



więcej o mnie