2015/09/02

Słodki smak późnego lata: Lavendelkakor, czyli biscotti z lawendą

Połączenie nieoczywiste i niestandardowe. Choć nie wszystkim od razu przypada do gustu, jest dość ciekawe i warto go spróbować :). Kruche ciasteczka maślane z lawendą. Pieczemy!  


Połączenie maślanego ciasta, migdałów i lawendy to smak, który przywiozłem ze Szwecji. Kruche, z chrupiącymi płatkami migdałów, wyraźnie wyczuwalnymi kryształkami cukru i pachnącą lawendą. Gdy ich próbuję, przypomina mi się popołudniowa wycieczka na wybrzeże i drewniany, wiejski dom, pomalowany na czerwono. Było ciepłe, słoneczne lato, które zachęca do ucieczki z miasta. Gospodyni zaprosiła nas na duży taras z widokiem na skały i morze, przygotowała kawę i poczęstowała Lavendelkakor. 





Nie od razu zapałałem do nich sympatią - w pierwszej chwili przeleciały mi przez głowę stop klatki z dzieciństwa: chowanie w babcinej szafie, zapach starych futer i małego, płóciennego woreczka, który odstraszał natrętne mole. Kilka lat później poczęstowałem nimi znajomą. - Jak mydłooo… - powiedziała wykrzywiona i dojadła ciasteczko. Jeśli więc macie opory przed zapachem lawendy, być może to nie jest pozycja dla Was :). Jeśli jednak nie wzdrygacie się przed nowymi smakami, koniecznie spróbujcie. Bo czy jest coś lepszego niż kruche, słodkie ciasteczka maślane?   

SKŁADNIKI:
  • 400 g mąki
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki suszonych kwiatów lawendy

PRZYGOTOWANIE
  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. W jednej misce wymieszaj suche składniki. W drugiej utrzyj masło z cukrem. Połącz zawartość obu misek.
  2. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj.
  3. Podziel powstałe ciasto na dwie części.
  4. Wyłóż płaską blachę papierem do pieczenia. Przenieś na nią oba kawałki ciasta i uformuj je w podłużne prostokąty o grubości około 2 cm i wymiarach ok. 35 cm x 10 cm (powinno to wyglądać mniej więcej TAK)
  5. Wstaw blachę do piekarnika i piecz 20 minut.
  6. Po upływie tego czasu wyciągnij blachę i odczekaj minutę. Pokrój ciasto w podłużne ciasteczka o szerokości 2-3 cm i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz kolejne 15 min i gotowe!




więcej o mnie