2016/11/17

Domowy słodko-kwaśny sos chili

Sos, bez którego trudno wyobrazić sobie niektóre azjatyckie dania. Słodko-kwaśny, gęsty i aromatyczny, nieodzowny przy przekąskach w tempurze i sajgonkach. Ale co najważniejsze - super prosty w przygotowaniu. I ŚWIEŻY. Mówimy nie sosom z butelki! 

Od kiedy kilka lat temu w Tajlandii nauczyłem się przygotowywać słodki sos chili, nie kupuję tych butelkowanych. W ogóle nie ma takiej potrzeby, bo do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników, a później można śmiało przechowywać w lodówce (ja testowałem 1 miesiąc). Jeśli więc lubicie słodko-kwaśny sos chili, wypróbujcie ten prosty przepis - nie znam nikogo, komu by nie smakował!



Składniki
  • 1 szklanka octu ryżowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2/3 szklanki cukru (albo mniej lub więcej)
  • 1 słodka papryka chili (duża i spiczasta)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
Przygotowanie
  • Paprykę i czosnek drobno posiekaj - im drobniej, tym bardziej jednolity będzie sos.
  • Wrzuć na woka i dodaj resztę składników - możesz dodać na początku mniej cukru, a potem sprawdzić smaku sosu i ewentualnie dodać go więcej.
  • Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż sos stanie się gęsty i lepki. Pamietaj, że zgęstnieje jeszcze podczas studzenia. Przechowuj w lodówce z szczelnym pojemniku.
I to tyle! Proste, co? A najfajniejsze, że smak sosu możecie dowolnie modyfikować - dodając mniej lub więcej octu, cukru czy czosnku - uzyskując swoje ulubione proporcje. Udanej zabawy! 
Wypróbuj też innych dań kuchni tajskiej:




więcej o mnie