Ciasto marchewkowe to jeden z najbardziej międzynarodowych deserów: jadłem je w Azji, Ameryce Południowej i Stanach, nie mówiąc już o Europie. A że sezon na korzenne smaki mamy teraz w szczycie, łapcie prosty przepis na pachnące piernikiem muffiny z twarożkowym kremem. Będą smakowały w każdej części świata!
A skoro mamy już grudzień i zewsząd atakują nas pierniki, bombki i choinki, czemu by nie podkręcić marchewkowca przyprawami korzennymi i upiec go w formie muffinów? Nie widzę przeciwskazań, więc bierzcie się do roboty. Aha, i obiecuję - wszyscy oszaleją na punkcie tego twarożkowego kremu.
SKŁADNIKI (10-12 muffinów)
- 1 szklanki mąki (~ 150 g)
- pół szklanki cukru trzcinowego (~ 100 g)
- 50 ml oleju rzepakowego
- ~ 180 g ananasa - posiekanego i dobrze odsączonego (ok. 5 plastrów, jeśli użyjecie puszkowanego)
- 1 duża marchew starta na średnich lub małych oczkach (~ 220 g)
- 2 jajka
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- duża szczypta soli
Krem twarożkowy
- 200 g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru
- duża łyżka masła w temperaturze pokojowej
- kilka kropli esencji waniliowej
PRZYGOTOWANIE
- Wymieszaj składniki suche (mąkę, cukier, przyprawy, proszek i sodę), a w drugim naczyniu roztrzep jajka z olejem.
- Połącz składniki suche z roztrzepanymi jajkami. Dodaj marchew i ananasa, wymieszaj.
- Wyłóż do papierowych foremek w blaszce do muffinów i piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
- KREM: wymieszaj mikserem wszystkie składniki na gładką masę.
- Gdy muffiny wystygną, nałóż na nie krem, posyp cynamonem, orzechami, pestkami albo niczym ;).
I tyle: najlepsze muffiny marchewkowe gotowe. Smacznego!