2016/12/01

Muffiny marchewkowe z kremem twarożkowym, czyli jak smakuje każda dobra kawiarnia na świecie

Ciasto marchewkowe to jeden z najbardziej międzynarodowych deserów: jadłem je w Azji, Ameryce Południowej i Stanach, nie mówiąc już o Europie. A że sezon na korzenne smaki mamy teraz w szczycie, łapcie prosty przepis na pachnące piernikiem muffiny z twarożkowym kremem. Będą smakowały w każdej części świata! 

Gdybyście zapytali mnie, z czym kojarzy mi się smak ciasta marchewkowego (abstrahując od wspomnianej podróży dookoła świata), bez zawahania odpowiem: ze Sztokholmem. Z kawiarnią Café Panorama na ostatnim piętrze Kulturhuset, skąd można obserwować centrum miasta i podglądać Szwedów oddających się bez reszty swojej fika (jeden z wielu w ciągu dnia przerwie na kawę i ciacho). Dla mnie mocna kawa i wilgotny marchewkowiec na tarasie tej kawiarni to nieodzowny element sztokholmskich wycieczek.




A skoro mamy już grudzień i zewsząd atakują nas pierniki, bombki i choinki, czemu by nie podkręcić marchewkowca przyprawami korzennymi i upiec go w formie muffinów? Nie widzę przeciwskazań, więc bierzcie się do roboty. Aha, i obiecuję - wszyscy oszaleją na punkcie tego twarożkowego kremu. 


SKŁADNIKI (10-12 muffinów)
  • 1 szklanki mąki (~ 150 g)
  • pół szklanki cukru trzcinowego (~ 100 g)
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • ~ 180 g ananasa - posiekanego i dobrze odsączonego (ok. 5 plastrów, jeśli użyjecie puszkowanego)
  • 1 duża marchew starta na średnich lub małych oczkach (~ 220 g)
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • duża szczypta soli
Krem twarożkowy
  • 200 g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • duża łyżka masła w temperaturze pokojowej 
  • kilka kropli esencji waniliowej
PRZYGOTOWANIE
  1. Wymieszaj składniki suche (mąkę, cukier, przyprawy, proszek i sodę), a w drugim naczyniu roztrzep jajka z olejem.
  2. Połącz składniki suche z roztrzepanymi jajkami. Dodaj marchew i ananasa, wymieszaj. 
  3. Wyłóż do papierowych foremek w blaszce do muffinów i piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. 
  4. KREM: wymieszaj mikserem wszystkie składniki na gładką masę.
  5. Gdy muffiny wystygną, nałóż na nie krem, posyp cynamonem, orzechami, pestkami albo niczym ;). 
I tyle: najlepsze muffiny marchewkowe gotowe. Smacznego!






więcej o mnie