Dyniowego natarcia ciąg dalszy! Tym razem w smakowitej, śniadaniowej wersji rodem zza wielkiej wody. Pyyycha.
SKŁADNIKI (10-12 szt.)
- 1 szklanka mąki pszennej
- ¾ szklanki puree z dyni (kawałki dyni ugotuj na parze i zmiksuj)
- ½ szklanki maślanki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka miodu spadziowego (lub innego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
- W jednej misce połącz składniki suche, a w drugiej roztrzep jajko i wymieszaj je z maślanką, olejem, miodem i puree z dyni.
- Połącz składniki suche z mokrymi i wymieszaj na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
- Niewielkie placuszki smaż na suchej, nieprzywierającej patelni lub patelni posmarowanej delikatnie olejem (np. papierem nasączonym olejem). Użyj łyżki/miarki, aby uzyskać placuszki równego rozmiaru. Smaż z obu stron do przypieczenia. Podawaj polane miodem albo syropem klonowym i posypane dowolnymi bakaliami. Smacznego!