Do mąki kokosowej przymierzałem się całkiem długo, a gdy kupiłem już ją kupiłem, spędziła w kuchennych czeluściach niemało czasu. Ale! Jak już z nich wyszła, to w całej okazałości i dała czadu…
........................................................................................
Treści, które dla Was tworzę są darmowe,
dlatego będzie mi bardzo miło, jeśli w zamian
za korzystanie z nich postawicie mi wirtualną kawę. Dzięki!
........................................................................................
SKŁADNIKI (ok. 10-12 placków; UWAGA: wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!):
- 30 g mąki kokosowej
- 75 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 3 jajka
- kilka kropli esencji waniliowej lub ziarnka z laski wanilii
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Wymieszaj dokładnie jajka z olejem kokosowym i miodem (jajka muszą mieć temperaturę pokojową, bo inaczej ochłodzą olej i w okamgnieniu on zgęstnieje – jeśli się tak stanie, ustaw miskę na garnku z delikatnie gotującą się wodą i przygotuj masę w delikatnej kąpieli wodnej).
- Dodaj do masy mleko kokosowe i esencję waniliową, dokładnie wymieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczeni i solą. Dodaj do mokrych składników i zamieszaj – szybko i niezbyt dokładnie, nie przejmując się małymi grudkami.
- Niewielkie placuszki smaż na patelni delikatnie natłuszczonej olejem kokosowym (np. sylikonowym pędzelkiem albo papierem) – na złoto, z obu stron. Możesz je też usmażyć na suchej patelni, ale ich przewracanie będzie dużo trudniejsze. Moje rady:
*masa ma trochę nietypową, mocno wilgotną konsystencję, więc przewracanie placków może wydawać się na początku trochę trudne, ale potem będzie z górki
* masa z mąki kokosowej może gęstnieć, a jeśli się tak stanie, przed smażeniem kolejnej porcji dodaj do niej odrobinę wody i szybko zamieszaj
* na smażących się plackach nie zobaczysz pęcherzyków powietrza jak przy plackach pszennych – podważ brzeg pankejka i sprawdź, czy jest już złoty - Podawaj z miodem, syropem, owocami, orzechami albo cukrem pudrem. Szczerze: nie ma to znaczenia, bo same pankejki są obłędnie dobre. Smacznego!
Dajcie znać, czy takie kokosowe pancakes do Was trafiają i czy macie inne, smaczne patenty na mąkę kokosową!