Rewelacyjna sprawa dla tych z Was, którzy lubią słodkie śniadania - mega prosta i szybka domowa granola: zdrowa, bez chemicznych dodatków i przetworzonego cukru <3, a do tego pięknie pachnąca cynamonem i wodą różną. OOMMGG.
Południe Indii pachnie dla mnie cynamonem i goździkami, pachnie gałką muszkatołową, kardamonem i korzenną przyprawą masala chai. Pachnie też olejem kokosowym i wodą różaną, których lekki aromat unosi się za kobietami w Kerali (to stan na południu Indii), wtarty w ich włosy i skórę. Ta prosta domowa granola, do przygotowania której nie potrzebujecie nawet piekarnika, jest dla mnie jak krótki wypad do Indii, jak spacer gorącymi ulicami Koczinu albo jak duża szklanka aromatycznego, mlecznego czaju w małej kawiarni w sercu Fortu Kochi. Jest po prostu bardzo dobra i obłędnie pachnie, o.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki grubo posiekanych ulubionych orzechów i bakalii (daktyle, suszone morele, żurawina)
- 1 łyżeczka przyprawy masala chai (albo po pół łyżeczki cynamonu i kardamonu)
- 3 łyżki wody różanej
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1 solidna łyżka oleju kokosowego
PRZYGOTOWANIE
1. Rozgrzej na dużej patelni olej, wrzuć na niego płatki owsiane i zmniejsz ogień na średni. Smaż, mieszając, aż się zezłocą (będą suche, tak ma być).
2. Dorzuć orzechy, obsyp wszystko cynamonem i smaż jeszcze 3-4 minuty, cały czas mieszając.
3. Dolej do płatków wodę i syrop - smaż nadal, aż masa pokryje się syropem i wszystko będzie się ładnie kleić.
4. Zdejmij patelnię z ognia, przełóż granolę na blachę (albo blat) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj, dociśnij i zostaw do całkowitego wystudzenia. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.
/ wodę różaną możesz zastąpić zwykłą
/ syrop klonowy możesz zastąpić miodem
/ im dłużej będziesz smażyć płatki w kroku 1. (i im bardziej będą brązowe), tym granola będzie miała bardziej wyczuwalną goryczkę - ja ją lubię, bo świetnie balansuje słodycz syropu
/ wybierz olej kokosowy nierafinowany, który ma zapach (unikaj tego z dopiskiem "bezwonny")
/ granolę jedz z jogurtem, smoothie bowlem albo jako przekąskę
//zdjęcia granoli: Fallon Michael & Rachael Gorjestani / Unsplash & moje zdjęcia z Koczinu w Kerali, południowym stanie Indii